Vereniging van Vrienden van Museum Volkenkunde, Leiden


Van bot tot schijf: Schrift en schriftkunst in China

Jeroen Wiedenhof


  route    
  datum en tijd     maandag 8 oktober 2007, 20:00u
  plaats     Museum Volkenkunde
  Steenstraat 1
  Leiden

Het schrift is in China altijd een krachtig symbool van cultuur en beschaving geweest. De oudste karakters werden vastgelegd op orakelbotten; tegenwoordig wordt Chinees schrift meestal bewaard op harde schijven. In de tussenliggende 3200 jaar heeft dit schrift zich op bamboe, zijde en papier verspreid over Azië, waarbij vorm en functie voortdurend zijn veranderd. Toch geeft het Chinese schrift ook een unieke continuïteit te zien, waardoor bijvoorbeeld karakters uit archeologische opgravingen nog altijd met opvallend gemak door moderne lezers te herkennen zijn.

  

 

  

Deze presentatie geeft een algemene inleiding op het Chinese schrift, waarbij onder meer de materiële cultuur, de talige inbedding en de kalligrafische traditie aan bod komen. Na de inleiding in het eerste uur volgt een pauze; daarna is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.


Jeroen Wiedenhof is als taalkundige verbonden aan het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek en onderwijs combineert hij specialistische kennis van de Chinese taalsituatie met een brede belangstelling voor alledaagse cultuurverschijnselen.


Ter oriëntatie


laatste wijziging 4 juni 2007
home