eerstejaarscursus 2006-2007

informatie over COLUM


VANWEGE EEN SAMENLOOP VAN TECHNISCHE PROBLEMEN IS BESLOTEN DE COLUM-TEST DIT JAAR NIET DOOR TE LATEN GAAN

Deze mededeling verschijnt vanaf vandaag ook in de computerzalen bij pogingen om de test te doen.

donderdag 2 november 2006



Jeroen Wiedenhof

wat is COLUM?
waar en hoe COLUM gebruiken
het invoeren van toonsymbolen in COLUM
meld alle fouten alstublieft!

     

wat is COLUM?

COLUM is een korte intensieve cursus in de Mandarijnse spraakklanken. Tegelijkertijd dient deze cursus als introductie tot het transcriptiesysteem Hanyu Pinyin, waarmee de klanken van het Mandarijn in het Latijnse alfabet worden geschreven. Zie voor meer technische informatie de project-pagina.


waar en hoe COLUM gebruiken

Tijdens de grammaticacolleges wordt voor eerstejaars studenten instructie gegeven over:

Voor het oefenen thuis is het mogelijk om het programma de geluidsbestanden vanaf de harde schijf te laten inlezen, waardoor de CD niet meer nodig is. Bovendien worden zo de geluiden na het klikken op het luidspreker-ikoontje zonder vertraging afgespeeld. Volg hiervoor eenmalig de volgende stappen:

1. Zorg ervoor dat COLUM uit staat.
2. Maak in de installatiefolder, gewoonlijk C:\HOLOGRAM\JW0605, de folder "Media" (zonder quotes) en daaronder de folder "Sound" (zonder quotes).
3. Doe de cd-rom in het station. Kopieer alle WAVjes uit de folder media\sound op de cd-rom naar C:\HOLOGRAM\JW0605\Media\Sound. Verwijder de cd-rom; die is niet meer nodig.
4. Pas het bestand HOLOGRAM.INI in de installatiefolder aan met bijvoorbeeld Notepad (Kladblok): klik dubbel op HOLOGRAM.INI, verwijder de regel die begint met AlternativeMediaPath, bewaar HOLOGRAM.INI en sluit Notepad.

Voor het doen van de toets is een universitaire computeraccount nodig. Eventuele vragen hierover kunnen worden beantwoord door de Servicedesk van de Faculteit der Letteren (begane grond Lipsius-gebouw).

Eerstejaars studenten dienen voor alle oefeningen in COLUM de cesuur van 80% halen. De computer registreert de resultaten eenmalig na inloggen voor de toets.


het invoeren van toonsymbolen in COLUM

In sommige invuloefeningen moeten toonsymbolen worden ingevoerd met het toetsenbord. Hoe dit moet is beschreven in COLUM zelf. Zie hiervoor het hoofdstuk "Tonen" in de module "klankleer". Daar is ook uitgelegd op welke klinker de toonsymbolen moeten worden geplaatst.


meld alle fouten alstublieft!

Fouten in COLUM verbeteren wij graag.

Mocht u fouten signaleren, geeft u deze dan graag door aan

jeroen@wiedenhof.nl

Vermeld indien mogelijk het p-nummer (voor de oefeningen) of de titel van de pagina (in de klankbeschrijving).



laatste wijziging 2 november 2006

home