eerstejaarscursus 2004-2005

instructie over COLUM

maandag 13 september 2004 (eenmalig), 11:15u-12:00u voor groep A in zaal 126A en voor groep B in zaal 126B
maandag 13 september 2004 (eenmalig), 12:15u-13:00u voor groep C in zaal 126A

Jeroen Wiedenhof

wat is COLUM?
waar en hoe COLUM gebruiken
het invoeren van toonsymbolen in COLUM
meld alle fouten alstublieft!

     

wat is COLUM?

COLUM is een korte intensieve cursus in de Mandarijnse spraakklanken. Tegelijkertijd dient de module als introductie tot het transcriptiesysteem Hanyu Pinyin, waarmee de klanken van het Mandarijn in het Latijnse alfabet worden geschreven. Zie voor meer technische informatie de project-pagina.


waar en hoe COLUM gebruiken

Voor eerstejaars studenten is er een eenmalige instructie in het computerpracticum (tijden en zalen: zie boven). Tijdens deze bijeenkomst wordt uitgelegd hoe het programma werkt. Daarna kunnen studenten op eigen gelegenheid en in hun eigen tempo de oefeningen afwerken. Hiervoor zijn overdag, 's avonds en in het weekend de zalen 1175/126a en 1175/126b beschikbaar. Als het erg druk is, kan overdag ook gebruik worden gemaakt van de zalen 1175/114 en 1175/125 wanneer daar geen andere activiteiten gepland zijn.

Voor het gebruik van COLUM is een universitaire computeraccount nodig. Eventuele vragen hierover kunnen worden beantwoord door de computerafdeling van de Faculteit der Letteren.

Eerstejaars studenten dienen voor alle oefeningen in COLUM de cesuur van 80% halen. De computer registreert de resultaten van sessie tot sessie. Vergeet niet om na het oefenen met COLUM de sessie af te sluiten: toets Ctrl-Alt-Del en log dan af.


het invoeren van toonsymbolen in COLUM

In sommige invuloefeningen moeten toonsymbolen worden ingevoerd met het toetsenbord. Hoe dit moet is beschreven in COLUM zelf. Zie hiervoor het hoofdstuk "Tonen" in de module "klankleer". Daar is ook uitgelegd op welke klinker de toonsymbolen moeten worden geplaatst.


meld alle fouten alstublieft!

Fouten in COLUM verbeteren wij graag.

Mocht u fouten signaleren, geeft u deze dan graag door aan

jeroen@wiedenhof.nl

Vermeld indien mogelijk het p-nummer (voor de oefeningen) of de titel van de pagina (in de klankleer).laatste wijziging 7 september 2004

home